Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
Odkryto nowe aktywne związki z
grzyba Hericium erinaceus, czyli soplówki jeżowatej, zwanej też lwią grzywą.
- Wyciągi grzybów lwiej grzywy są stosowane w tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich od wieków, jednak chcieliśmy naukowo określić ich możliwy wpływ na komórki mózgowe - mówi profesor Frederic Meunier.
- Badania przedkliniczne pokazały, że soplówka miał znaczący wpływ na wzrost komórek mózgowych i poprawę pamięci. Testy laboratoryjne zmierzyły neurotroficzne działanie związków z Hericium erinaceus na komórki mózgowe i z zaskoczeniem odkryliśmy, że związki aktywne oddziałują na neurony, rozszerzając je i łącząc z innymi neuronami - wyjaśnia prof. Meunier.
- Używając silnie powiększającego mikroskopu, odkryliśmy, że ekstrakt z grzybów i jego aktywne składniki istotnie nasilają wzrost stożków neuronów, które są szczególnie ważne dla komórek mózgowych, aby wyczuwały swoje otoczenie i by powstawały nowe połączenia między neuronami w mózgu - mówi prof. Meunier.
Odkrycie ma zastosowania, które mogą leczyć i chronić przed zaburzeniami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.
- Chcieliśmy znaleźć związki bioaktywne z naturalnych źródeł, które mogłyby oddziaływać na mózg i regulować wzrost neuronów, co wspomaga
pamiÄÄ - mówi dr Ramon Martinez-Marmol, współautor odkryć. Okazuje się, że lwia grzywa może być pomocna w dbaniu o
zdrowie poznawcze.
Na podstawie: Mushrooms magnify memory by boosting nerve growth