Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Choć od jakiegoś czasu sugeruje się, że u osób przestrzegających
zdrowej diety procesy biologicznego starzenia się ulegają spowolnieniu i ludzie ci są mniej narażeni na rozwój demencji, do tej pory biologiczny mechanizm tej ochrony nie był dobrze poznany.
- Badania nad demencją skupiają się na wpływie określonych składników odżywczych na mózg - mówi prof. Daniel Belsky z Columbia School of Public Health. - Przetestowaliśmy hipotezę, że zdrowa dieta chroni przed
demencjÄ
, spowalniając ogólne tempo biologicznego starzenia się organizmu - dodaje.
Testy rozpoczęły się w 1971 roku i obejmowały uczestników w wieku co najmniej 60 lat, wolnych od demencji. Ich zdrowie monitorowano podczas dziewięciu badań, mniej więcej co 4-7 lat.
Podczas każdej wizyty uczestnicy byli poddani badaniom fizykalnym, wypełniali kwestionariusze dotyczące stylu życia, oddawali próbki krwi i przechodzili testy neurokognitywne.
Aby zmierzyć tempo starzenia, naukowcy wykorzystali tzw. zegar epigenetyczny DunedinPACE. Zegar ten mierzy, jak szybko organizm człowieka się starzeje: jest prędkościomierzem biologicznych procesów starzenia - wyjaśnia prof. Belsky.
- Mamy mocne dowody na to, że zdrowa dieta może chronić przed demencją - zaznacza prof. Yian Gu, współautor badań. - Jednak mechanizm tej ochrony nie jest dobrze rozumiany - dodaje. Wcześniejsze testy powiązały dietę i ryzyko demencji z przyspieszonym tempem
starzenia biologicznego.
Jak się okazało, ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej opóźniało procesy neurodegeneracyjne i spowalniało tempo starzenia się, mierzone przez DunedinPACE. Skutkowało to niższym ryzykiem demencji i śmierci w badanym okresie.
- Nasze odkrycia sugerują, że wolniejsze tempo starzenia odpowiada za część powiązania zdrowej diety ze zmniejszonym ryzykiem demencji, dlatego monitorowanie tempa starzenia może pomóc w zapobieganiu demencji - wyjaśnia dr Aline Thomas, współautorka badań.
Na podstawie: Study Shows a Healthy Diet is Linked with a Slower Pace of Aging, Reduced Dementia Risk