Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Odnotowano wyższy dobrostan w związku z każdą dodatkową dzienną porcję
owoców i warzyw - aż do 8 porcji.
Ludzie, którzy z niemal braku owoców i warzyw zaczęliby jeść osiem porcji tych produktów dziennie, doświadczyliby wzrostu zadowolenia z życia równoznacznego z przejściem z bezrobocia do znalezienia zatrudnienia. Poprawa samopoczucia następuje w ciągu 24 miesięcy.
Nowotwór
W badaniu wzięło udział ponad 12 tysięcy ludzi. Uczestnicy prowadzili dzienniki żywności i mierzono ich samopoczucie psychiczne. Odnotowano pozytywne korzyści emocjonalne w ciągu dwóch lat od wzbogacenia diety w warzywa i owoce.
- Jedzenie owoców i warzyw najwyraźniej zwiększa nasze szczęście znacznie szybciej niż poprawia zdrowie człowieka. Motywację ludzi do stosowania zdrowej żywności osłabia fakt, że korzyści dla zdrowia fizycznego, takie jak ochrona przed rakiem, pojawiają się dekady później. Tymczasem poprawa samopoczucia towarzysząca zwiększonego spożycia owoców i warzyw jest znacznie szybsza - mówi prof. Andrew Oswald, autor badań.
Jak odkryto, poziom szczęścia wzrastał stopniowo z każdą dodatkową dzienną porcją owoców i warzyw, do ośmiu porcji dziennie. Uwzględniono też inne czynniki wpływające na zmiany w poziomie szczęścia i
zadowolenia z życia, czyli zmieniające dochody i osobiste sytuacje ludzi.
Dieta zachodnia
Według ekspertów te odkrycia powinny być zachętą do spożywania większej ilości owoców i warzyw. - Być może nasze wyniki będą skuteczniejsze niż tradycyjne informacje w przekonywaniu ludzi do zdrowej diety. Owoce i warzywa przynoszą psychologiczną korzyść szybciej i nie tylko oznaczają niższe ryzyko dla zdrowia fizycznego kilkadziesiąt lat później - mówi dr Redzo Mujcic, współautor badań.
Zwiększenie porcji owoców i warzyw było wskaźnikiem późniejszych zmian w poziomie szczęścia i zadowolenia z życia. Co istotne, wzięto pod uwagę wiele innych oddziaływań, w tym zmiany dochodów ludzi i okoliczności życiowych.
Przeciwutleniacze
Według autorów, ich wyniki mogą mieć związek z aktualnymi badaniami nad przeciwutleniaczami - być może istniej relacja między poziomem
optymizmu i karotenoidów we krwi.
Na podstawie: Fruit and veggies give you the feel-good factor