- Od dawna istnieje wolnorodnikowa teoria starzenia się, zgodnie z którą kiedy utleniamy żywność dla wytworzenia energii, powstaje pewna liczba wolnych rodników będących produktami ubocznymi tego procesu, a wiele z nich jest dość toksycznych. Organizm posiada mechanizmy je kontrolujące, ale ostatecznie wolne rodniki gromadzą się w ilości wystarczającej, aby spowodować uszkodzenia, które są związane z wieloma chorobami czasu starzenia się, takimi jak rak, choroba wieńcowa i choroba Alzheimera - wyjaśnia Robert Beelman z Penn State.
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Już trzy dni diety wysokotłuszczowej oznaczają problemy z pamięcią u seniorów
Szczególny rodzaj tłuszczu pozwala zachować zdolność do ćwiczeń w starszym wieku
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.
Londzin:
na jakie choroby stosować zioła szwedzkie w postaci nalewki?
właściwości żiół szwedzkich Pokaż pełną treść pytania ›