Strona głównaZdrowiePrawidłowe odżywianie - cukier w diecie

Prawidłowe odżywianie - cukier w diecie

Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Prawidłowe odżywianie - cukier w diecie Cukier, którego na co dzień używamy do słodzenia potraw i napojów należy do węglowodanów, inaczej cukrów. Wyróżnia się węglowodany proste i złożone.

Węglowodanami prostymi są jednocukry, np. fruktoza (obecna w owocach) i galaktoza (zawarta w mleku) oraz dwucukry, jak laktoza, która występuje w mleku czy sacharoza, popularnie zwana cukrem. Natomiast węglowodany złożone zbudowane są z co najmniej trzech pojedynczych cukrów, a ich długie łańcuchy tworzą skrobię. Do węglowodanów złożonych należą też celulozy, główny składnik błonnika pokarmowego. Węglowodany złożone występują w dużych ilościach w ziemniakach, warzywach strączkowych i zbożach.

Cukier (sacharoza) jest dodawany do produktów podczas ich produkcji oraz w trakcie przygotowywania posiłków w domu. Cukry naturalnie obecne w żywności zwykle stanowią połowę spożywanych przez nas węglowodanów. Reszta to cukier dodany. Ponad połowa energii dziennej diety pochodzi właśnie z węglowodanów.

Cukier jest ważnym źródłem łatwo dostępnej energii. 1 g węglowodanów dostarcza człowiekowi 4 kcal energii. Według wytycznych WHO przynajmniej 55% energii dostarczanej organizmowi powinno pochodzić z węglowodanów, najlepiej tych złożonych, głównie w postaci skrobi zawartej w przetworach zbożowych i warzywach strączkowych. Pozostałą część energii powinniśmy pozyskiwać w wyniku spożycia tłuszczów - maksymalnie 30% oraz białka - do 15%.

Do produktów, w których składzie znajduje się głównie cukier, możemy zaliczyć: czekoladę, wyroby cukiernicze, miód oraz dżemy.

Według badań budżetów gospodarstw domowych Głównego Urzędu Statystycznego w 2009 roku spożycie cukru (sacharozy) w Polsce wyniosło 16,6 kg na osobę w gospodarstwie, natomiast łącznie ze słodyczami, czekoladą, miodem i dżemem prawie 22 kg. Oczywiście cukier spożywamy także poza domem, w lokalach gastronomicznych, dlatego jego łączne spożycie na mieszkańca Polski może wynosić średnio 38 kg.Główne źródła cukru w diecie:
  • Słodki smak jest jednym z pierwszych, jaki rozpoznajemy i lubimy najbardziej już od wczesnego dzieciństwa. To nasze szczególne upodobanie do słodkich potraww połączeniu z ich dużą dostępnością są głównymi czynnikami wpływającymi na wysoki poziom spożycia cukru w naszej diecie.
  • Jedną z głównych przyczyn wzrostu ilości kalorii w diecie jest większe spożycie cukru dodawanego do żywności, np.: słodzonych napojów, cukierków, czekolad, ciastek i innych słodyczy, dżemów, lodów, sosów owocowych, past do smarowania pieczywa.
Zaleca się ograniczanie spożywania produktów, do których cukier jest dodawany w trakcie procesu produkcji. Zachęca się także producentów żywności, aby modyfikowali receptury swoich produktów dążąc do obniżenia w nich zawartości cukru dodanego.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 14:58:17, 18-04-2011 ~gość: 83.4.103.xxx

    Staram się w ogóle nie używać cukru w mojej diecie. Herbaty czy kawy nie słodzę w ogóle. Jeżeli już muszę coś posłodzić to zdecydowanie wybieram miód. Przeczytałam ciekawy artykuł o zastępowaniu cukru w codziennej diecie - http://www.menopauza.pl/content/show/3004.html
  • 09:57:02, 28-04-2022 finezyjna

    Cukier trzeba byłoby ograniczyć, bo wiadomo że nie jest on zdrowy. A powiedzcie mi czy kupujecie w sklepach eko żywność? Ja natrafiłam na firmę https://sklep.biobabalscy.pl i zastanawiam się nad tym, czy tam nie dokonać zakupu. A mają tam wszystkie podstawowe produkty spożywcze.
  • 18:44:30, 09-05-2022 wawdgg6

    Czy w Waszym przypadku korzystacie z usług jakiegoś dietetyka?
  • 10:49:48, 06-06-2022 promienna

    Ja nie korzystałam, ale się zastanawiam. Nie umiem cukru unormować.
  • 18:14:20, 11-07-2022 kordianka

    Dobry glukometr to podstawa. Mam od wielu lat polskiego Glucomaxxa i stwierdzam, że to najlepszy i najbardziej niezawodny aparat do mierzenia cukru jaki kiedykolwiek miałam.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy
Blog