Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Ostre przyprawy są popularne w wielu tradycyjnych kuchniach. Nadają potrawom wyrazisty smak i zapach. Są też powszechnie uważane za bardzo zdrowe.
Z jednej strony eksperci ostrzegają, że ostre papryki, np.
chili, jalapeño, czy habanero mogą wywoływac natychmiastowe szkodliwe skutki dla naszego organizmu - bóle głowy czy poważne podrażnienia. Z drugiej strony zaś, w badaniach wykazano, że osoby, które stosują ostre przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie i ochronę przed różnymi związanymi ze stanami zapalnymi. Za dobroczynny efekt ma odpowiadać kapsaicyna, związek, który nadaje papryce jej ostry smak.
Nowe analizy przeprowadzone na chińskiej populacji pokazują, że jedzenie większej ilości papryki chili może przyspieszyć osłabienie funkcji poznawczych, zwiększając ryzyko
demencji.
W testach wzięło udział ponad 4,5 tysiąca ludzi w wieku ponad 55 lat. Jak odkryto, uczestnicy, którzy regularnie jedli ponad 50 gramów chili dziennie, mieli prawie dwukrotnie większe ryzyko
osĹabienia funkcji poznawczych niż pozostali.
Dostrzeżono także, że zwykle większe ilości papryki chili jadły osoby o niższych dochodach, i niższym wskaźniku masy ciała (
BMI). Ponadto uczestnicy o większej ilości chili w diecie przeciętnie rzadziej podejmowali aktywność fizyczną niż inni. Według uczonych, być może osoby o BMI w normie są bardziej wrażliwe na kapsaicynę niż ci, którzy mają nadwagę.
Na temat badań napisano w magazynie Nutrients: High Chili Intake and Cognitive Function among 4582 Adults: An Open Cohort Study over 15 Years