Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.
Oliwa z oliwek, jeden z głównych produktów diety śródziemnomorskiej, może być kluczem do poprawy długości życia i łagodzenia chorób związanych ze starzeniem się.
- Wcześniejsze badania nad dietą sugerowały, że
czerwone wino stanowiło główny czynnik wpływający na korzyści zdrowotne
diety Ĺródziemnomorskiej, ponieważ zawiera związek o nazwie
resweratrol aktywujący określoną ścieżkę w komórkach, o której wiadomo, że wydłuża życie i zapobiega chorobom wieku starszego. Jednak nowe prace laboratoryjne sugeruje, że to tłuszcz znajdujący się w oliwie z oliwek faktycznie aktywuje tę ścieżkę.
Jak zaznaczają jednak eksperci,
oliwa z oliwek w jadłospisie nie wystarczy, aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne. Jej obecność w diecie w połączeniu z ograniczeniem przyjmowanych kalorii i ćwiczeniami sprawiają, że prozdrowotne działanie tego składnika staje się najbardziej widoczne.
- Odkryliśmy, jak działa ten tłuszcz: najpierw jest przechowywany w mikroskopijnych kropelkach lipidów, ponieważ tak nasze komórki magazynują tłuszcz. A następnie, gdy jest rozkładany, na przykład podczas ćwiczeń lub zmniejszenia ilości kalorii przyjmowanych z diety, następuje odpowiednia sygnalizacja i realizowane są efekty korzystne dla zdrowia - mówi dr Doug Mashek, autor badań.
Jak zapowiadają autorzy, chcą dobrze zrozumieć ten biologiczny mechanizm, aby móc skuteczniej przeciwdziałać związanym z wiekiem chorobom.
Na podstawie: Finding the Root to Treat Aging through Dieting