Spożywanie większej ilości białka na śniadanie lub w porze obiadu może pomóc seniorom w utrzymaniu masy mięśniowej, pomimo upływu lat. Jednak wiele osób spożywa białko dość nierównomiernie w ciągu dnia, zauważają eksperci z Uniwersytetu w Birmingham.
Mechanizmy odpowiadające za zachowanie
mięśni wymagają regularnej stymulacji, aby skutecznie funkcjonować - ma to miejsce, gdy dostarczamy sobie
białka. Mechanizmy te jednak są mniej wydajne u osób starszych, więc seniorzy muszą jeść więcej tego składnika, aby uzyskać taką samą reakcję jak ludzie młodsi.
Samo jedzenie większej ilości białka jednak nie wystarczy - starsi ludzie muszą też równomiernie rozłożyć jego spożycie na wszystkie posiłki, aby zmaksymalizować korzyści płynące dla masy mięśniowej.
Eksperci sprawdzili, jakie ilości białka i w jakich porach przyjmują ludzie młodzi, w średnim wieku oraz seniorzy. Jakkolwiek większość osób ze wszystkich trzech grup spełniała lub przekraczała aktualne krajowe wytyczne dotyczące ilości
białka, jego dawki i rozkład w codziennych posiłkach i przekąskach były bardzo zróżnicowane.
Najbardziej zauważalna różnica była taka, że starsi ludzie, w porównaniu z osobami młodymi i w średnim wieku, częściej w porze obiadu serwowali sobie produkty z białkiem o niższej jakości, takie jak chleb.
- Wiemy, że organizmy starszych ludzi wykazują słabszą reakcję na mechanizm budowania mięśni, gdy spożywają pewną ilość białka. Dlatego seniorzy muszą jeść go więcej, by uzyskać takie same rezultaty, jak ludzie młodsi i w średnim wieku - wyjaśnia dr Benoit Smeuninx. - Innym sposobem, aby pomóc mięśniom lepiej wykorzystywać białko dietetyczne, jest regularna aktywność fizyczna - dodaje dr Smeuninx.
- Większość ludzi je dostateczne ilości białka, ale wyniki pokazują, że ogólne wytyczne dotyczące spożycia tego składnika nie są odpowiednie dla wszystkich grup wiekowych. Samo stwierdzenie, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, nie jest dostateczne. Potrzebujemy bardziej szczegółowego i zindywidualizowanego podejścia, które pomoże ludziom zrozumieć, kiedy i ile białka trzeba spożywać, aby utrzymać masę mięśniową - wyjaśnia dr Smeuninx.
Na podstawie: A more balanced protein intake can reduce age-related muscle loss