Niewielu ludzi trzeba zachęcać do picia kawy, jest to najpopularniejszy napój na świecie. Dotychczas wykazano wiele różnych korzyści, jakie płyną z niego dla organizmu ze względu na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Do już dość długiej listy można teraz dopisać dobroczynne oddziaływanie na jelita.
Kawa pomaga zachować zdrowe serce (jeśli nie jest pita w nadmiarze), obniża ryzyko różnych form raka, spowalnia proces
starzenia się, poprawia
humor, etc. Okazuje się, że może być również pomocna w dbaniu o zachowanie dobrego funkcjonowania jelit.
Według uczonych z University of Texas Medical Branch w Galveston, picie kawy może zmieniać
mikroflorę jelitową i poprawiać zdolność jelit do kurczenia się, co istotnie wpływa na sprawność procesów metabolicznych. Co ciekawe, odkryto, że takie efekty wywołuje zarówno kawa z kofeiną, jak i jej wersja bez tej substancji.
Autorzy dodali do kawy różne bakterie pochodzące z jelit ssaków, a także podali napój (o odmiennych poziomach stężenia) myszom. Okazało się, że picie tego napoju zmieniło u gryzoni sposób pracy mięśni gładkich w jelitach i okrężnicy, poprawiając zdolność jelit do kurczenia się. To nie wszystko, ilość bakterii obecnych w odchodach myszy była znacznie zmniejszona w porównaniu do stanu wcześniejszego. Zmniejszoną liczbę (niekorzystnych) bakterii zaobserwowano w badaniach in vitro.
Te eksperymenty potwierdzają uzyskane wcześniej wyniki, zgodnie z którymi kawa pomaga pozbyć się
zaparć. Usprawniając ruchy jelit, wspiera proces trawienia, mówią badacze.
Na podstawie:
In Vivo and in Vitro Effects of Coffee on Gut Microbiota and Smooth Muscle Contractility in Rats