Strona głównaZdrowieJak banany mogą pomóc stracić na wadze

Jak banany mogą pomóc stracić na wadze

Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Jak banany mogą pomóc stracić na wadze [fot. Gabriela Sanda from Pixabay]
Zawarty w tych owocach błonnik pomaga utrzymać poczucie sytości na dłużej i regulować poziom cukru we krwi, co także ma przełożenie na poziom odczuwanego głodu. W efekcie banany stanowią pomocny składnik w diecie, która ma na celu zrzucenie nadwagi. Co więcej, błonnik pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu, więc chroni też nasze serce.

Eksperci przeanalizowali ponad 50 badań sprawdzających, jak ilość błonnika w codziennej diecie wpływa na wagę i okazało się, że 14 gramów tego składnika dziennie przekłada się na obniżenie ilości przyjmowanych kalorii o 10 proc. To z kolei oznacza średni spadek wagi o 2 kilogramy w ciągu czterech miesięcy, czyli zdrowy, wolny sposób zmniejszania wagi.

Banany to dobry wybór dietetyczny, ponieważ są wyjątkowo bogate w błonnik, już średniej wielkości owoc to około 3 gramów błonnika pokarmowego. Poza tym niedojrzałe banany sa bogate w skrobię oporną (ang. resistant starch, RS), czyli taką, która nie jest trawiona w jelicie cienkim i nie wywołuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Ulega zaś fermentowaniu w jelicie grubym i pomaga namnażaniu się dobrych dla organizmu bakterii mikroflory.

Ogólnie rzecz ujmując, skład bananów jest bardzo korzystny dla pracy organizmu, bo objemuje m. in. błonnik, białko, tłuszcz, węglowodany, magnez, fosfor, potas, wapń, witaminę C, żelazo i kwas foliowy.

Eksperci zaznaczają, że dojrzałe banany dostarczają znacznych ilości cukrów prostych, więc jedzenie większych ilości tych owoców może sprawić, że trudniej będzie zadbać o ładną sylwetkę, niemniej w umiarkowanej ilości i odpowiedniej formie powinny pomóc w zachowaniu odpowiedniej masy ciała.

Na podstawie: Can bananas help you lose weight?

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy
Blog