Strona głównaZdrowieDlaczego naturalne cukry są lepsze?

Dlaczego naturalne cukry są lepsze?

Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
Dlaczego naturalne cukry są lepsze? [© pilipphoto - Fotolia.com] Naturalnie występujące cukry znajdują się w żywności nieprzetworzonej, np. owocach, mleku i określonych produktach mlecznych. Dodatkowy, specjalnie dodawany, cukier znajduje się m. in. w słodkich napojach, płatkach śniadaniowych, wypiekach, jogurtach smakowych, przyprawach, sosach.

Jedzenie z naturalnymi cukrami, takimi jak owoce i przetwory mleczne, zawiera inne dobre składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały. Cukry naturalne w połączeniu z innymi substancjami spowalniają szybkość trawienia i wchłaniania. Produkty z dodatkiem cukrów również dostarczają innych substancji odżywczych, ale też dużych ilości energii, więc poleca się ich ograniczanie.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka dodawanego cukru nie powinna przekraczać 10 proc. całej dostarczanej energii. Jedzenie o niskiej zawartości cukrów pomoże zmniejszyć ryzyko: otyłości, cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia, niektórych nowotworów, chorób stomatologicznych, dny moczanowej.

Produkty, które nie zawierają dodatkowego cukru, to: nieprzetworzone owoce i warzywa, artykuły pełnoziarniste, mleko, mięso, ryby, tofu, orzechy, fasola, groch, etc.

Aby kontrolować ilość spożywanego cukru, warto czytać etykiety zwracając szczególną uwagę na ilość cukru na 100 gramów danego produktu oraz jakość tego składnika (jaki to rodzaju cukru).

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 16:48:42, 23-06-2017 ~gość: 165.225.84.xxx

    ja stawiam na nature I zdrowe cukry zrobilam sobie detoks na bazie owocow dla poprawy stanu jelit i efekt byl wow. a co najwazniejsze nie jest to rygorystyczny detoks. nie bylam glodna, nie podjadalm slodyczy bo cukier jest przeciez w owocach. naprawde polecam sprobowac to dobra metoda na poprawe procesu trawiennego

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy
Blog