Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Buraki przydają ważnych wartości odżywczych, dostarczają m. in. białka, węglowodanów i
bĹonnika i nie są kaloryczne. Poza tym to dobre źródło
kwasu foliowego, manganu,
potasu, witaminy B6 czy
witaminy C. Wykazują silne efekty przeciwutleniające i mogą pomóc zapobiegać
chorobom serca.
Buraki mogą skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Dostarczają duże ilości azotanów, które przekształcają się w tlenek azotu, związek rozluźniający i poszerzający naczynia krwionośne, co usprawnia przepływ krwi. W rezultacie dostarczana jest tkankom większa ilość tlenu i wzrasta poziom energii. Niższe ciśnienie oznacza osłabienie ryzyka chorób serca, które stanowią najczęstszą przyczynę śmierci na całym świecie. To nie wszystko, mechanizm ten jest też odpowiedzialny za osłabianie ryzyka demencji. Podobnie, poprawia to naszą wydajność fizyczną, co nie tylko widać podczas treningów, ale także podczas codziennych czynności.
Buraki zawierają też specyficzne (znajdujące się tylko w roślinach z podklasy goździkowców)
przeciwutleniacze o nazwie betalainy. To silne antyoksydanty, które chronią przed różnymi chorobami zmniejszając stany zapalne w organizmie.
Wspomniany wcześniej tlenek azotu to ważna substancja, podkreślają eksperci. Dotyczy to szczególnie obszarów organizmu, które są niedotlenione lub potrzebują tlenu, a mózg wymaga wyjątkowo dużych ilości tlenu, by mógł dobrze pracować. Z badań z udziałem ludzi starszych wynika, że regularne jedzenie buraków lub picie soku z tych warzyw sprawia, że mózg działa wydajniej.